Çıban Nasıl Geçer

Çıban Nasıl Geçer Çıban Nasıl Geçer

Çıban Nasıl Geçer?

Çıbanların tamamen geçmesi ve tekrar etmemesi için dikkatli olmak gerekmektedir. Küçük çaplı çıbanların kendiliğinden patlamasını ve zamanla geçmesini beklemek gerekmektedir. Hemen hemen 10-15 gün süren bu süreçte çıbana kesinlikle müdahale edilmemelidir.

Çıbanın çıktığı bölge temiz tutulmalı, tahriş olmamasına dikkat etmeli ve gerekirse antibiyotik kremler uygulanarak steril kalması sağlanmalıdır. Çıban patlatıldıktan sonra ise mikrop kapmaması için ekstra bir özen göstermek gerekir. Bu nedenle o bölge sargıya alınır.

Çıbanın oluştuğu bölge kaşınabilir, kızarabilir ve bu durum bizi rahatsız eder. Çıbanın oluştuğu bölgeye dokunmamak gerekir. Hem mikrop oluşumunu engellemek hem de iltihabın vücudun diğer bölgelerine yayılmasını engellemek içi bu çok önemlidir. İyileşme sürecinde olan bir çıban kabuk bağlar. Bu kabuk kesinlikle koparılmamalıdır.

Bunlar küçük çaplı çıbanlar için izlenmesi gereken yollardır. Daha büyük çıbanlar için ise uzman hekime başvurulmalıdır. Derinin kalın olduğu durumlarda çıbanın içinde bulunan irin akacak yer bulamaz. Bu gibi durumlarda çıbanın uzman bir hekim gözetiminde cerrahi yöntemlerle patlatılması gerekir.

Zaman zaman iç organlarda da çıban oluşumu meydana gelebilir. İç organlarda meydana gelen çıbanların da uzman hekim gözetiminde cerrahi müdahale ile temizlenmesi gerekir. Çıbanın içindeki irin kısmı boşalmadıkça cildin üzerindeki gerginlik, ağrı ve baskı hafiflemez.

Yüzde ve dudak çevresinde çıkan çıbanlar, vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen çıbanlara oranla çok daha tehlikeli olmaktadır. Örneğin septisemiye, kan zehirlenmesine neden olabilir. Burunda, kulakta ve göz çevresinde çıban oluşumu da tehlikelidir. Çünkü bunlar beyne yakın uzuvlardır ve dolayısıyla beyni etkileyebilirler. Bu gibi çıbanlar için erken bir dönemde tedbir alınmazsa kanser oluşumu riskini barındırmaktadır. Yüzde oluşan çıbanların patlatılmaması bu nedenle oldukça önemlidir.

Çıbanın geçme süreci diğer hastalıklara bağlı olarak da değişebilir. Örneğin şeker hastalarının vücudunda oluşan çıbanlar çok daha büyük ve iltihaplı olabilir. Bu gibi çıbanlar kolayca da kapanmamaktadır. Çıbanların iyileşme süreci bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir. Vücut direnci önemli bir kriterdir.

Çıbanın iyileşmesinden sonra o bölgede iz kalıp kalmayacağını çıbanın mahiyeti belirler. Çıbanın büyüklüğü, yapılan müdahalenin başarısı etkili faktörlerdir.

Çıbanın ortaya çıkışından sona erişine kadar tüm süreç dikkatli olunmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır. Öncelikle yapılması gereken vücudu temiz tutmaktır. Mikropların kolaylıkla ürediği bölgelerde çok daha titiz olmak gerekir. Çıban mikropla ilgili bir hastalık olduğu için mikrop kapılabilecek her durumda ortaya çıban tehlikesi çıkabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve kişisel temizliğe oldukça önem verilmelidir.

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir