Çıban Patlatma, Çıban Patlatma Nasıl Yapılır

Çıban Patlatma Çıban Patlatma, Çıban Patlatma Nasıl Yapılır

Çıban Patlatma

Vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplı oluşumlar meydana gelir. Bunlara çıban adı verilir. Kıl diplerinde iltihap başlamasının sebebi streptokok adlı bakteridir. Deri altında bulunan kıl köklerinin ve yağ bezelerinin yapısına sızan bakterilerin meydana getirdiği çıbanlar, ağrılı ve kaşıntılı bir duruma sebep olmaktadır.

Çoğu durumda sinir bozucu olan bu çıbanların tedavi sürecinde kişi sabırsız davranır ve çıbanı patlatırsa, bu durumun bazı olumsuz sonuçları olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar çıban patlatılmasını önermemektedir.

Enfeksiyon arttıkça çıban iyice sertleşir ve sarı renkli bir baş verir. Çıban patlatma denilen durum ancak çıban olgunlaştıktan sonra söz konusudur. Çıban patlatıldığında, çıbanın içinde bulunan irin yayılır ve çıban zamanla vücuda yayılabilir.

Bu durum sık sık çıban oluşumuna ve dolayısıyla ağrılı bir sürece neden olur. Bu sebeple uzmanlar çıbanın patlatılmamasını önermektedir. Çıbanın içindeki irinin, çıban olgunlaştıktan sonra kendiliğinden boşalması çok daha uygundur.

Bu önerilere rağmen çıbanı patlatmak oldukça yaygındır. Çıban kaşıntıya, ağrıya ve zonklama hissine sebep olur. Bu nedenle kişiler bir an önce çıbandan kurtulmak ve iyileşmek isterler. Ancak çıbandan kurtulmak için başvurdukları yol, çıbanın daha da yayılmasına ve etkisini arttırmasına sebep olur.

Çıbanın patlatılması durumunda hem enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılma imkanı bulur ve vücutta yeni çıbanların çıkmasına önayak olur, hem de enfeksiyonun etkisi artar ve daha ağrılı bir süreç başlar.

Çıbanın içindeki irin, iltihap yüzeye kadar çıkarsa ve sarı renkte baş verirse zaten kendiliğinden çıban patlamaktadır. Bu nedenle çıbana müdahale etmemek en doğru seçim olur. Özellikle parlak kırmızı olan çıbanlar çok ağrılı olur ve kişiyi daha çok rahatsız eder. Ancak ne olursa olsun patlatmamak gerekir.

Henüz olgunlaşmamış çıbanları patlatmak zordur. Çevrede bulunan kılcal damarlara enfeksiyonun yayılması sonucu bakteriler, kan dolaşımına girme imkanı bulurlar. Bunun sonucunda ise kan zehirlenmesi ve böbrek problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Özetle en doğru yaklaşım çıbanın olgunlaşmasını beklemektir. Eğer çıbanın olgunlaşmasını beklerken zorlanıyorsanız bitkisel çözümlere başvurabilirsiniz.

Bitkisel uygulamalar, örneğin kara merhem, çıbanın kısa bir süre içinde olgunlaşmasını ve baş vermesini sağlar. Bu sürecin devamında çıban zaten kendiliğinden patlar. Çıbanın içinde bulunan irin dışarı akar. İrin boşaldıktan sonra çıbanın üzeri kapatılmalıdır. Mikrop kapması önlenmelidir.

Destek olması için antibiyotik kremlerden ve steril sargı bezlerinden faydalanabilirsiniz. Çıbanın tekrar çıkmaması için temizliğe önem verilmelidir. Tekrar enfeksiyon oluşursa bölgede çok daha şiddetli şişlikler meydana gelebilir.

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir