Çıban Sıkma

Çıban Sıkma Çıban Sıkma

Çıban Sıkma

Çıbanlar iltihaplı deri hastalığı olup ağrılı bir şişkinlik ve sertlik ile büyüyen, vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen bir bakteri rahatsızlığıdır. Çıbanın patlatılması yada patlatılmaya çalışılması çok daha kötü sonuçlara yol açabilir. Öncelik ile olgunlaşmamış bir çıban patlatılmamalıdır.

Bunun nedeni ise  sert bir yapıda olan çıban patlatılmaya çalışılsa bile patlayamaz ve iltihabın çıban çevresindeki kılcal damarlara yayılmasını sağlar. Kılcal damarlardan ilerleyen iltihaplı bakretiler, böbrek rahatsızlığından – kalp hastalıklarına, kan zehirlenmesinden – akciğer sorunlarına kadar olan hastalıklara sebep olabilir.

Genelde olgunlaşan çıbanlar kendiliğinden akar. Fakat bazı durumlarda akmayıp ağrıya neden olur. Bu gibi durumlarda doktora başvurduktan sonra patlatılabilir. Patlatmaya yardımcı aletler kullanılmalıdır. Zira bulaşıcı bir bakteri olduğu için, çıbanı patlatan kişi de bakteri kapabilir.

        Çıban patladıktan sonra çeşitli yöntemler ile pansuman yapılmalı ve iltihabın tamamen akması için yara açık bırakılmalıdır. Burada açıktan kast edilen çıbanın akmasını engelleyecek yara bandı, dikiş vb. yöntemlerden kaçınılmalıdır.

Çıban ilk çıktığı zamanlarda sivilce sanılabilir. Çünkü beyaz bir uc ortaya çıkar ve yağ sivilcesini andırır. Fakat çıbanın sivilceden farkı beyaz ucun bulunduğu yerin çevresinde kırmızımsı ve sert bir halka olmasıdır. Bu halka aslında vücudun kendini koruması için oluşturduğu kalkandır. Bakterinin daha ileriye gitmemesi için vücudun göstermiş olduğu bir reaksiyondur.

Bunların dışında çıban, zamanından önce patlatıldığı takdirde diğer bölgelere yayılır ve vücutta iz bırakabilir. Çıban birçok sebepten oluşabilir. Örneğin; temiz olmayan ortam ve vücut, beslenme şekilleri, cildin yağlı olması, metabolizmanın düşük olması gibi nedenler çıbanın çıkması için yeterlidir.

Çıban oluştuktan sonra doktor kontrolünde patlatılabilir veya evde kendinizde patlatabilirsiniz. Fakat tamamen olgunlaşmış olduğundan emin olunmalıdır. Çıban sıkma yöntemi, çıbandan kurtulamak için ameliyat haricindeki alternatif bir yöntem olabilir.

Çıban nasıl yayılır?

Çıbanın normal şartlarda patlatılmaması gerekir. Bunun sebebi, zamanından erken patlatılan çıbanın, içinde bulunan sıvıyı farklı bölgelere yayması yada patlatılmaya çalışırken ki zorlamadan kaynaklı olarak çevresindeki kılcal damarlara yayılması ve bu vesile ile kana karışıp sağlık sorunları yaratmasıdır.

Çıbanın en kolay yayılma şekli, patlatma sonucu içerisindeki irinin deride başka yerlere akması ve sürülmesi yoludur. Bazı çıban türlerinde ( özellik ile kanlı çıbanda ) vücudun  bir yerinde geçerken başka bir yerinden çıkabilir.

Bunların dışında vücudunda çıban bulunan birinin eşyalarını kullanmakta çıbana sebep olur. Bulaşıcı bir bakteri olan stafilakok bakterisi havluda ve kıyafetlerde bulunabileceği gibi sürtünme yolu ile de bulaşabilir.

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir